Mainos / Advertisement:

Coverage maps

Kohteesta Taisto
Versio hetkellä 21. elokuuta 2015 kello 08.38 – tehnyt Frans (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: == Interpreting charts ==)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muut kielet:
English • ‎suomi

Coverage charts (or audibility charts ) are graphical interpretations of some networks expected coverage area. The map is made utilizing information such as transmitting power, geographical formations and used technologies. Because nearly all such charts are just computer generated models which do not for instance include radio weather or other such things, these charts are not 100% reliable and should be used for reference in determining whether or not an area has correct coverage in the location you seek.

Operators use the marketing term 4G for the new LTE (Long Term Evolution) network. Sometimes 4G might also be used to refer to 3G's newest technology, DC-SHPA (normally they are 3G Dual Carrier). ITU's (International Telecommunication Union) original definition defines that 4G stand for a mobile network, where the data transmission speed from the network to the client device is 1Gbit/s when the client device is in slow motion, for instance a cellphone in a pedestrians pocket. When moving fast, such as in an express train 100Mbit/s connection speed is required. A lot of Finnish ISP:s (and probably in other countries too) use the 4G term for networks which can't reach that, though. That's why one should always call these networks by their real names, LTE 800Mhz, 1800Mhz and 2600Mhz. Especially calling a 3G DC-HSPA network a 4G network is very misleading, since such a network only means combining two 2100Mhz cells, while the network technology itself is still 3G.

Interpreting charts

Kuuluvuuskarttaa tulkittaessa on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, että kartan osoittama tieto on vain suuntaa antavaa. Paikallisesti voi olla suuriakin signaalin laadun vaihteluita, jotka kuuluvat radioviestinnän luonteeseen. Monissa karttasovellutuksissa on mahdollista tehdä paikkahaku käyttöpaikan osoitteeseen. Riippuen järjestelmästä, voi saada esimerkiksi tähdillä toteutetun laatuarvion (Elisa Saunalahti), jossa kuvataan tähtien määrällä mahdollisesti toteutuvaa käytettävyyttä. Kuitenkin lopullinen tieto saadaan käytännön testillä; kokeilemalla liittymää käyttöpaikassa. Kuuluvuusalueiden laitamilla tulee valmistautua siihen, että sisäkuuluvuus voi olla heikkoa. Varsinkin, jos talon seinät ovat paksut, ikkunat ovat monikerroksiset, sekä selektiivilasia ja talossa on peltikatto. Mitä kauempana tukiasemasta on, sitä heikommaksi kuulvuus jää ja mahdolliset maastoesteet vaikuttavat enemmän saavutettavaan toimivuuteen.

Soneran kartassa on mahdollista valita erinomaisen ja hyvän kuuluvuuden väliltä. Hyvä nyrkkisääntö on, että erinomaisen kuulvuuden alueella matkapuhelin pysyy verkossa. Hyvän kuuluvuuden alueella voi olla pätkintää ja puhelin saattaa siirtyä 3G verkkoon, jos LTE-signaali tippuu liian heikoksi. Voikin sanoa, että hyvän kuuluvuuden alueella voi saada ulkoisilla antenneilla ja laadukkaalla LTE-reitittimellä toimivan verkkoyhteyden. Matkapuhelinkäyttöön/mobiilikäyttöön signaali voi olla liian heikko ja siksi käyttökokemus voi kärsiä.

Operaattorien kuuluvuuskartat

Tässä artikkelissa käsitellään operaattoreiden kuuluvuuskarttoja. Artikkelissa on myös linkit operaattoreiden kuuluvuuskarttoihin.

DNA

DNA:n kartta DNA:n kartassa on mahdollista erotella LTE 800Mhz ja LTE 1800Mhz verkot toisistaan. Kuitenkin kartan resoluutio on melko matala, ja rasteri yksisävyinen. Siitä johtuen on hankala arvioida realistista kuuluvuutta. 3G ja 2G puolella kartta on samankaltainen, kuin muilla operaattoreilla. Huonona puolena UMTS 900Mhz, 2100Mhz ja 2100Mhz verkon alueella oleva DC-verkko ovat kuvattu samalla rasterilla. Siitä johtuen on mahdotonta saada selville mitä kussakin käyttöpaikassa.

TeliaSonera

Soneran kartta, uudempi, suppeahko Soneran kartassa on LTE-verkko kuvattu yhdellä ainoalla sävyllä. Siitä johtuen on mahdotonta tietää taajuusaluetta. Myös koko verkko on kuvattu olevan jopa 150Mbit/s nopeuteen kykenevä, joka ei ole mahdollista LTE 800Mhz verkossa. 3G puolella kartta osaa osoittaa nopeuden, mutta ei verkkotekniikkaa. Kartassa on kuitenkin mahdollista valita erinomaisen ja hyvän kuuluvuuden välillä näytettävän kuuluvuuden osalta. Realistisin data on erinomaisen kuuluvuuden alla, sillä hyvän kuuluvuuden alueella verkon todellinen käytettävyys on pääasiallisesti heikko sisätiloissa ja ilman lisäantenneja.

Sonera, vanha käyttöliittymä,monipuolisemmat tiedot Tässä kartassa on laajemmin valittavissa taajuusalueet. Suurin parannus on 3G puolella, jossa on 900Mhz ja 2100Mhz verkot erikseen tarkasteltavissa. Lisäksi voi katsoa, missä tuetaan 21Mbit/s nopeutta ja Dual Carrier-ominaisuutta. Käytettävyys on tosin heikompaa, sillä sivu latautuu todella hitaasti ja usein kartan vierittäminen aiheuttaa kartan toiminnan pysähtymisen.

Elisa Saunalahti

Elisan kuuluvuuskartta

Elisan kuuluvuuskartassa on mahdollista tarkastella 2G,3G ja LTE verkkoja erikseen. Kuitenkin kaikissa verkoissa rasterin sävy ei vaihtele taajuuden tai kuuluvuuden voimakkuuden mukaan. Sen vuoksi esim. LTE verkko näyttää laajalti kuuluvalta.

Kartta myös kertoo verkkojen nopeudet. 3G väitetään olevan jopa 42Mbit/s kykenevä, mutta todellisuudessa kyseinen nopeus on vain teoriassa saavutettavissa 3G DC-HSDPA verkoissa. Niitä on osassa 2100Mhz alueista, tosin kaikkiin tukiasemiin sitä ei ole päivitetty. Siksi 3G verkossa nopeusvaihtelu on yleensä 1-20Mbit/s, riippuen paljolti kuormituksesta ja käytettävästä tekniikasta.

Kartassa on mahdollista tarkastella kuuluvuuden laatua tähtien määrällä. Jos sovellutukseen antaa käyttöpaikan osoitteen, saa tähtien määrällä arvioidun signaalin laadun. Kuitenkin on hankala arvioida, mitä tähdet ovat oikeassa käyttöympäristössä, kun tähtien määrä ei ole vertailukelpoinen minkään verkosta saatavan arvon kanssa.

Mainos / Advertisement: