Mainos / Advertisement:

Mobiiliverkkotekniikka/FAQ

Kohteesta Taisto
Versio hetkellä 21. syyskuuta 2015 kello 12.28 – tehnyt Algron28 (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tietoa UKK

Tällä sivulla on useisiin kysymyksiin liittyviin vastauksia. Kysymykset ovat kerätty foorumeilta.

Kuuluvuus / Heikko signaali / Huonot nopeudet

Mikä vaikuttaa mobiiliverkon toimivuuteen käyttöpaikassani?

Mobiiliverkon toimivuuteen vaikuttaa erityisesti sijainti tukiasemaan nähden. Jos olet kaukana tukiasemasta, ei ole yllättävää että yhteys ei olisi sitä mitä luvattu. Sitten vaikuttaa erityisesti esteet, esimerkiksi kallio / metsä. Saaristossa on ongelmia usein monen tukiaseman heijastumat, vesi kun ei estä radiosignaalien kulkua ollenkaan, joten parhaimmillaan kantama voi olla 10 - 30km. Sisätiloissa vaikuttaa rakennuksen materiaalit, esimerkiksi uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa käytetty selektiivinen lasi ja muu seinämateriaalit estävät langattoman signaalin läpäisyn.

Miten voin parantaa mobiiliverkon toimivuutta käyttöpaikassani?

Riippuen käyttöpaikasta mutta esimerkiksi haja-asutusalueilla voi tukiasema olla kaukana käyttöpaikkaan nähden. Tällöin suositellaan lisäantennin hankintaa. Antennien valinta on usein tapauskohtainen joten vaikea antaa yleisiä ohjeita.

Ennen antennin asennusta on suositeltavaa mittailla tukiaseman sijaintia esimerkiksi Cellmapper sovelluksella joka on saatavilla Androidille. Mittaukset tulee tehdä riittävän kattavasti asuinalueellasi, riippuen missä tukiasemat ovat. Suositeltavaa aloittaa suuresta alueesta ja siirtyä pienempään, kuitenkin niin että sinulla on hyvä yhteys mobiiliverkkoon. Suositeltavaa on käyttää aina LTE tukevaa laitetta. Voit katsoa mastokartoista jos fyysinen masto löytyy alueellasi, tämä helpottaa mittaamista.

Antennien valinta / Antennin asennukset / Kaapelit & liittimet

Voiko puristettavia RF-liittimiä asentaa ilman virallisia asennuspihtejä

Sillointällöin kuulee juttuja että voi, mutta tällöin liittimen luotettavuus ja toimivuus on varsin kyseenalaista. Yleensä on helpompaa käyttää valmiiksi päätettyjä kaapeleita ja osa antenneja ja RF-tarvikkeita myyvistä liikkeistä tekee kaapeleita halutuilla liittimillä haluttavaan pituuteen. Osaan paksumpia kaapeleita on isompia liitinmalleja (N, 7-16, bnc yms.) saatavissa myös ns. koottavia liittimiä jotka yleensä asennetaan juottamista ja kierrekiristystä käyttäen. Ilman pihtejä ei siis puristettavia liittimiä kannata kokeilla asentaa.

Pitääkö katolla oleva antenniputki maadoittaa?

Pitää. Se määrätään jo sähköturvallisuusmääräyksissä. Lisäksi määräyksissä sanotaan että on käytettävä 16mm2 kuparikaapelia maadoitukseen ja maadoitus kytketään kiinteistön potentiaalintasauskiskoon. Tämä siis pätee suoraan myös TV antennin putkeen ja määräyksenä ei erottele mitä antenneja putkessa on.

Päätelaitteet / Modeemit / Reitittimet

Mikä ero on modeemilla ja reitittimellä?

Modeemi (mobiiliverkoissa) muuntaa siirrettävän digitaalisen signaalin sellaiseen muotoon että se saadaan sirrettyä RF tien yli. Selkokielellä ilmaistuna modeemia voisi verrata kahden tien välissä olevaksi sillaksi joka mahdollistaa kulkemisen molempiin suuntiin. Reititin mobiiliverkoissa puhuttaessa sisältää lähes poikkeuksetta joko sisäisen modeemin tai ainakin tuen ulkoiselle modeemille. Tämän lisäksi reititin osaa hoitaa myös muita IP verkon toimintaan liittyviä toimintoja kuten esimerkiksi osoitteenmuutoksen tai DHCP palvelimena toimimisen.

Voinko käyttää samassa ulkoisessa antennissa useampaa päätelaitetta?

Periaatteessa teoriassa kyllä. Monesti vain tällä ei saavuteta kovin suurta hyötyä kustannuksiin nähden ja väärin yhdistettynä on jopa mahdollista saada päätelaitteensa rikottua. Tästä syystä tälläisen toteuttaminen on suositeltavaa niille jotka ymmärtävät RF-tekniikasta koska homman tekninen toteuttaminen ei ole ihan simppeliä. Tavallisten käyttäjien on yleensä helpompaa, toimintavarmempaa ja halvempaa käyttää vain yhtä päätelaitetta per antenni.

Kannattaako valita reititin jossa on sisäinen sim-korttipaikka vai USB mokkula + reititin

Sisäisen sim-korttipaikan laitteissa on yleensä välttynyt mahdollisilta yhteensopivuusongelmilta. Lisäksi näissä laitteissa on yleensä monipuolisemmat valinnat mobiiliverkon asetuksille. Nykyisin kuitenkin USB mokkuloita tukevien reitittimien tuki eri mokkuloille on laajentunut huomattavasti siitä mitä se on aikaisemmin ollut joten nekin alkavat olemaan jo toiminnaltaan melko varmoja. Suosittelen kuitenkin sisäisellä sim-korttipaikalla olevia laitteita jos vain budjetti kestää.

Mainos / Advertisement: