Mainos / Advertisement:

Mobiiliverkkotekniikka/FAQ

From Taisto
Jump to navigation Jump to search
This page contains changes which are not marked for translation.


Tietoa UKK

Tällä sivulla on useisiin kysymyksiin liittyviin vastauksia. Kysymykset ovat kerätty foorumeilta.

Kuuluvuus / Heikko signaali / Huonot nopeudet

Mikä vaikuttaa mobiiliverkon toimivuuteen käyttöpaikassani?

Mobiiliverkon toimivuuteen vaikuttaa erityisesti sijainti tukiasemaan nähden. Jos olet kaukana tukiasemasta, ei ole yllättävää että yhteys ei olisi sitä mitä luvattu. Sitten vaikuttaa erityisesti esteet, esimerkiksi kallio / metsä. Saaristossa on ongelmia usein monen tukiaseman heijastumat, vesi kun ei estä radiosignaalien kulkua ollenkaan, joten parhaimmillaan kantama voi olla 10 - 30km. Sisätiloissa vaikuttaa rakennuksen materiaalit, esimerkiksi uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa käytetty selektiivinen lasi ja muu seinämateriaalit estävät langattoman signaalin läpäisyn.

Miten voin parantaa mobiiliverkon toimivuutta käyttöpaikassani?

Riippuen käyttöpaikasta mutta esimerkiksi haja-asutusalueilla voi tukiasema olla kaukana käyttöpaikkaan nähden. Tällöin suositellaan lisäantennin hankintaa. Antennien valinta on usein tapauskohtainen joten vaikea antaa yleisiä ohjeita.

Ennen antennin asennusta on suositeltavaa mittailla tukiaseman sijaintia esimerkiksi Cellmapper sovelluksella joka on saatavilla Androidille. Mittaukset tulee tehdä riittävän kattavasti asuinalueellasi, riippuen missä tukiasemat ovat. Suositeltavaa aloittaa suuresta alueesta ja siirtyä pienempään, kuitenkin niin että sinulla on hyvä yhteys mobiiliverkkoon. Suositeltavaa on käyttää aina LTE tukevaa laitetta. Voit katsoa mastokartoista jos fyysinen masto löytyy alueellasi, tämä helpottaa mittaamista.

Ulkokuuluvuus käyttöpaikassani on huono. Auttaako lisäantenni?

Mikäli käyttöpaikkasi ulkokuuluvuus on huono ei lisäantennista välttämättä ole paljon apua. Mikäli kuuluvuus on täysin olematon ei lisäantenni voi auttaa asiaa yhtään. Tälläisissä tilanteissa kannattaa tarkistaa operaattoreiden kartasta pitäisikö alueella kuulua ollenkaan. Tarvittaessa operaattorille kannattaa huonosta kuuluvuudesta olla yhteydessä ja mahdollisia naapureitakin kannattaa patistaa tekemään vikailmoitus mikäli heilläkään ei kuulu. Ilman vikailmoitusta ongelmat kuuluvuudessa voivat jäädä operaattorilta tietämättä ja myös kuuluvuustoiveista kannatta olla yhteydessä sillä operaattorin verkonlaajennus halua lisää tieto siitä että kysyntää on.

Kuuluvuus asuntoni sisällä on huono. Miten voin parantaa sitä?

Tämä on ongelma varsinkin uusissa energiapiheissä taloissa. Valitettavasti keinot ovat melko vähissä sillä varsinkin matkapuhelimen tai läppärin jossa sisäinen modeemi käyttöä voi huono sisäkuuluvuus haitata tai tehdä jopa mahdottomaksi, eikä tälläisiin oikein ulkoista lisäantennia saa kytkettyä. Mikäli ulkona on vahva signaalinvoimakkuus on olemassa erillaisia passiivisia toistinpaketteja tai tälläisen rakentaa helposti itse kahdesta antennista ja kaapelista. Näiden toimivuus on kuitenkin hyvin rajallista ja käyttöpaikkakohtaista ja ne vaativat ehdottomasti hyvän signaalitason vastaanottoantenniin.

Näin netissä myytävän matkapuhelinvahvistimen/toistimen. Voinko hommata tälläisen?

Jos kyseessä on aktiivilaite niin valitettavasti et (eli laite tarvitsee toimiakseen sähköä). Toistimet luokitellaan radioverkon lähetinlaitteiksi jotka toimivat luvanvaraisella taajuusalueella ja niiden käyttö vaatii aina viestintäviraston luvan. Tälläistä lupaa ei myönnetä kuin teleoperaattoreille. Vaikka näitä laitteita putkahtaa sillointällöin myyntiin suomalaisiinkin nettikauppoihin ovat ne kuitenkin laittomia suomessa ilman lupaa. Lisäksi varoituksen sana: Huonolaatuinen, väärin asennettu tai ohjelmoitu matkapuhelinverkon aktiivitoistin voi aiheuttaa häiriötä ja jopa mobiiliverkon täyden toimimattomuuden isollekkin alueelle. Kiinnijäädessä tästä seuraa yleensä huomattavan suuruinen sakko joten nämä kannattaa jättää väliin. Operaattoripuolla taas aktiivitoistimia käytetään varsin usein liikerakennuksissa.

Antennien valinta / Antennin asennukset / Kaapelit & liittimet

Voiko puristettavia RF-liittimiä asentaa ilman virallisia asennuspihtejä

Sillointällöin kuulee juttuja että voi, mutta tällöin liittimen luotettavuus ja toimivuus on varsin kyseenalaista. Yleensä on helpompaa käyttää valmiiksi päätettyjä kaapeleita ja osa antenneja ja RF-tarvikkeita myyvistä liikkeistä tekee kaapeleita halutuilla liittimillä haluttavaan pituuteen. Osaan paksumpia kaapeleita on isompia liitinmalleja (N, 7-16, bnc yms.) saatavissa myös ns. koottavia liittimiä jotka yleensä asennetaan juottamista ja kierrekiristystä käyttäen. Ilman pihtejä ei siis puristettavia liittimiä kannata kokeilla asentaa.

Pitääkö katolla oleva antenniputki maadoittaa?

Pitää. Se määrätään jo sähköturvallisuusmääräyksissä. Lisäksi määräyksissä sanotaan että on käytettävä 16mm2 kuparikaapelia maadoitukseen ja maadoitus kytketään kiinteistön potentiaalintasauskiskoon. Tämä siis pätee suoraan myös TV antennin putkeen ja määräyksenä ei erottele mitä antenneja putkessa on.

Asensin mokkulan lisäantennin ja antenni-tv lakkasi näkymästä?

Jos asensit lisä antennin tv-antennin kanssa samaan putkeen ja varsinkin jos käytät 800Mhz LTE (tai tulevaisuudessa myös 700Mhz) verkkoa johtuu ongelma todennäköisesti siitä että kiinteistösi antennivahvinstin tai tv:n vastaanotin yliohjautuu liian voimakkaasta signaalista. Nämä taajuudet olivat ennen määritelty käytettäviksi tv-lähetyksiin ja näin ollen antennivahvistimet ja tv yleensä vastaanottaa myös näitä taajuuksia. Monet kodintekniikkaliikkeet (clas ohlson, motonet, yms) myymät LTE suotimia jotka on tarkoitus asentaa ennen antennivahvistimen ja antennin väliin tai mikäli antennivahvistinta ei ole niin tv:n ja antennin väliin. Näitä ei siis kytketä mobiiliverkon lisäantenniin.

Voinko käyttää tv-antennin käyttämätön kaapelia mobiililaajakaistan antennille?

tv antenneissa ja antenniverkoissa käytetään 75Ω impedanssia toisin kuin mobiiliverkon antenneissa ja monessa muissa radiolaitteissa joissa impedanssi on 50Ω. Mikäli impedanssi ei ole sama tai oikein sovitettu niin siitä seuraa heijastuksia ja vaimentumista. Tästä syystä tv antennin kaapeli ei sovellu käytettäväksi mobiiliverkon kanssa.

Päätelaitteet / Modeemit / Reitittimet

Mikä ero on modeemilla ja reitittimellä?

Modeemi (mobiiliverkoissa) muuntaa siirrettävän digitaalisen signaalin sellaiseen muotoon että se saadaan sirrettyä RF tien yli. Selkokielellä ilmaistuna modeemia voisi verrata kahden tien välissä olevaksi sillaksi joka mahdollistaa kulkemisen molempiin suuntiin. Reititin mobiiliverkoissa puhuttaessa sisältää lähes poikkeuksetta joko sisäisen modeemin tai ainakin tuen ulkoiselle modeemille. Tämän lisäksi reititin osaa hoitaa myös muita IP verkon toimintaan liittyviä toimintoja kuten esimerkiksi osoitteenmuutoksen tai DHCP palvelimena toimimisen.

Voinko käyttää samassa ulkoisessa antennissa useampaa päätelaitetta?

Periaatteessa teoriassa kyllä. Monesti vain tällä ei saavuteta kovin suurta hyötyä kustannuksiin nähden ja väärin yhdistettynä on jopa mahdollista saada päätelaitteensa rikottua. Tästä syystä tälläisen toteuttaminen on suositeltavaa niille jotka ymmärtävät RF-tekniikasta koska homman tekninen toteuttaminen ei ole ihan simppeliä. Tavallisten käyttäjien on yleensä helpompaa, toimintavarmempaa ja halvempaa käyttää vain yhtä päätelaitetta per antenni.

Kannattaako valita reititin jossa on sisäinen sim-korttipaikka vai USB mokkula + reititin

Sisäisen sim-korttipaikan laitteissa on yleensä välttynyt mahdollisilta yhteensopivuusongelmilta. Lisäksi näissä laitteissa on yleensä monipuolisemmat valinnat mobiiliverkon asetuksille. Nykyisin kuitenkin USB mokkuloita tukevien reitittimien tuki eri mokkuloille on laajentunut huomattavasti siitä mitä se on aikaisemmin ollut joten nekin alkavat olemaan jo toiminnaltaan melko varmoja. Suosittelen kuitenkin sisäisellä sim-korttipaikalla olevia laitteita jos vain budjetti kestää.

Mitä ominaisuuksia päätelaitteessa kannattaa olla?

Tämä tietenkin riippuu siitä mihin käyttöön laite on tulossa. Yksiselitteistä ohjetta on hankala antaa. Yleensä kriittisimmät tiedot ovat tuki halutulle verkkotekniikalle (3G/LTE/LTE-A) sekä tuki tarvittaville taajuuksille (eli esim tuleeko käytettäväksi 800Mhz vai 1800Mhz vai 2600Mhz LTE verkoissa). LTE päätelaitteet ovat standartissa jaettu nopeuskategorioihin (LTE ue-category) joka siis määrittää päätelaitteen tukeman maksiminopeuden mobiiliverkoissa. Cat1 laite on hitain ja cat10 nopein. Mobiiliverkkojen rakennus on edennyt melko vauhtia joten vaikka tällä hetkellä käyttöpaikassa ei kuuluisikaan LTE niin sitä tukevan päätelaitteen hankinta voi olla silti järkevä. Kun kuuluvuus joskus tulee siirtyminen LTE verkkoon on tällöin vaivatonta.

Mainos / Advertisement: