Mainos / Advertisement:

Cellmapper

Kohteesta Taisto
Versio hetkellä 26. elokuuta 2015 kello 16.57 – tehnyt Turnipsi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muut kielet:
English • ‎suomi

Cellmapper on hyödyllinen sovellus 2G/3G/4G tukiasemien paikantamiseen ja loppukäyttäjällä toteutuvan signaalivoimakkuuden mittaamiseen. Cellmapperin karttojen data perustuu sovelluksen käyttäjien älypuhelimilla kerättyyn aineistoon. Sovellus on tuettuna Androidilla, Windows Mobilella ja BlackBerryllä, joista ainoastaan Android-sovellus on aktiivisesti ylläpidetty. Windows Phone ja IOS laitteille sovellusta ei ole saatavilla, sillä sovellus ei niilä voi lukea toimitaan vaadittuja tietoja, kuten puhelinverkon signaalitietoja. Osa sovelluksen ominaisuuksista vaatii Androidin pääkäyttäjän oikeudet, eli "roottaamisen". Ohjelman toiminnallisuuden kannalta se ei ole välttämätöntä.

Cellmapper-sovellus kerää käyttäjän puhelimesta dataa, joka sisältää mm. paikkatiedon, signaalin voimakkuuden ja laadun, verkkotekniikan sekä kulloinkin palvelevan tukiaseman. Siten Cellmapperin palvelimet laskevat käyttäjien lähettämästä datasta matemaattisia menetelmiä hyödyntäen graafisen mallin Google Mapsin toimittamaan karttaan. Malli ei voi ottaa huomioon esimerkiksi muuttuvia tekijöitä (mm. radiokeli, säätila, tilapäiset esteet ja auton metallikori), joten luotettavan datan saamiseksi tulisi mittaavaa puhelinta pitää mahdollisimman esteettömässä paikassa. Ihanteelinen mittausmaasto on mahdollisimman esteetöntä, mittaajalle kohtuullisen helppokulkuista. Mitatessa kannattaa liikkua 1/2-3/4 ympyrää tukiaseman ympäri, jotta saisi parhaan tuloksen. Riippuen tukiaseman antennien suuntauksesta, saattaa esimerkiksi maaseudulla korkeasssa mastossa olevan antennin keila kohdistua maanpintaan vasta 150-300m päässä maston juuresta. Cellmapper voi näyttää, että tukiasema kantaa 5-100km:nkin päähän. Riippuen verkosta ja mittauspaikasta, saattaa tulos olla validi. Usein yksittäiset, valtavan kauas kuuluvat solut ovat mittavirheitä. Niitä voi syntyä, jos ohjelman keräämässä verkkodatassa on yhteneväisyyksiä johonkin toiseen tukiasemaan taikka puhelin on laskenut virheellistä GPS-dataa. Tällä hetkellä "orposoluja" ei voi poistaa käyttäjän toimesta.

Ohjelma tukee reaaliaikaista lähetystä, jolloin puhelimen keräämä data lähetetään Cellmapperin palvelimelle mittauksen lomassa. Voit myös lähettää datan mittauksien jälkeen, sekä uudelleenlähettää jo kerättyä dataa. Tiedostojen latauduttua palvelimelle, palvelin piirtää ne karttaan muutamassa minuutissa palvelimen ollessa vähäisessä kuormituksessa. Jos palvelin on kovan kuormituksen alla, voi datan käsittely kestää useita tunteja - jopa päivänkin. Käsittelynopeuden hidastuminen on tiedostettu ongelma, jota on tarkoitus tulevaisuudessa kehittää.

Cellmapper ei toimi Windows Phone ja IOS laitteilla sen takia koska niiden käyttämä ohjelmisto estää käyttämästä verkko API:a. Osa Cellmapperin ominaisuuksista vaatii Androidin roottaamisen.

Sovelluksen käytössä on huomioitava:

  • Suuri akun kulutus (hakee GPS signaalia ja tarkistaa yhteyden toimintaa)
  • Näyttö ei sammu kun sovellus käynnissä -> Kuluttaa lisää akkua. Jos puhelin tukee Cellid 4.2 -rajapintaa, voi näytön sammuttaa mittauksen ajaksi. Amoled-näyttöisessä puhelimessa kannattaa mittauksen ajaksi valita sovelluksen valikosta "tyhjä näyttö", jolloin näytön virrankulutus on olematonta.
  • Tukiasemien sijainnin saa parhaiten selville kiertelemällä kaupungissa korttelien ympäri. Syrjemmillä seuduilla hieman suuremman alueen kiertäminen oletetun tukiaseman ympärillä on suositeltavaa. Paras tulos tulee tasaisella, esteettömällä maastolla.
  • Varmista että sinulla on riittävän hyvä yhteys tukiasemalle (2G/3G/4G) ja GPS yhteys.
  • Sovelluksen käyttö vaatii, että sinulla kyseisen operaattorin liittymä, jolla yhteys 2G/3G/4G verkkoon. Voit paikantaa tukiasemia vain siinä verkossa missä olet. Eli et voi paikantaa 4G tukiasemaa jos olet 3G verkossa ja toisin päin. Usein 2G/3G/4G solut voivat olla samassa tukiasemassa ja niitä voidaan lähettää jopa samasta paneeliantennista.

Cellmapperiä kehitetään jatkuvasti ja kehityslista löytyy täältä: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/Feature_Requests

Tässä linkki suoraan yleisiin kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/FAQ

Jos sinulla on kysyttävää tästä sovelluksesta niin voit kysyä Murobbs foorumilta tai yhteisöstä https://plus.google.com/communities/101488064885764774600


Käyttö

1. Lataa Androidille Cellmapper sovellus.

2. Ota GPS käyttöön (ei Googlen sijaintipalvelu). Jos GPS ei ole käytössä tulee GPS virhe.

Sijaintipalvelut voi ottaa käyttöön Samsungissa: Asetukset -> Sijaintipalvelut -> Käytä GPS sateliittejä.

3. Käynnistä sovellus. Varmista että sinulla on 2G/3G/4G tukiasemaan yhteys, jota haluat mitata. Cellmapper pystyy vain skannamaan nykyistä käyttävää verkkoa.

Screenshot 2015-08-25-10-56-57.png

Cells välilehdessä näet onko GPS yhdistänyt (GPS Fix OK) ja tukiasemasi tiedot.

Kuvassa on yhdistetty Cell 555 tukiasemaan Elisan LTE verkossa. GPS on määrittänyt (Accuracy) 3m tarkkuudella ja 0/0 satelliitista yhdistetty (on sateliitit yhdistetty mutta joku bugi). Login OK tarkoittaa että olen kirjautunut Cellmapperin sovellukseen. Kirjautumalla sovellukseen nimimerkkisi näkyy Cellmapperin kartassa (selain versiossa).

Lyhenne Selitys Esimerkki
Cell Soluntunniste, tällä erotetaan solut toisistaan Cell 141047
Sector Solun sector numero Sector 21
MCC (Mobile County Code) Mobiiliverkon maakoodi 244 (Finland)
MNC (Mobile Network Code) Mobiiliverkon operaattorikoodi 5 (Elisa), 12 (DNA), 91 (Sonera)
RSRQ (Referense Signal Received Quality) Signaalin vastaanotto laatu -6dB
SINR (Signal-to-interference-plus-noise ratio) SINR arvon asteikko on -20 - +30dBm, mitä isompi sen parempi. Signaaliarvo on ok kun menee yli 15dBm, maksiminopeus 50Mbps. Noin 25dBm tulee olla jos haluaa päästä 100Mbps nopeuksiin. 28dB
RSRP (Reference Signal Recieved Power) Ilmaisee vastaanotettavan referenssisignaalin tasoa. -50dBm on paras, hyvä on -90dBm ja -110dBm on heikko. Kun signaali on parempi kuin -90dBm voidaan seurata pelkästään SINR arvoa -65dBm
RSSI (Received Signal Strenght Indicator) Ilmaisee vastaanotettavan radiosignaalin voimakkuutta. -51dBm
Tracking Area Code (TAC) Kertoo useammasta tukiasemasta koostuvan alueen tunnuksen. 4050

Kartan käyttö

Kartta aukeaa vasemmalta valikosta.

Screenshot 2015-05-25-15-54-27.png

Maps välilehdessä näet jo skannattujen tukiasemien arvioitu sijainti. Sovellus automaattisesti näyttää juuri nyt käytettävän verkon tukiasemat (kuvassa Elisan LTE). Tukiasemien sijanteja voi katsoa myös Cellmapperin kartasta .

Tukiasema on kartalla punaisena pisteenä mobiilissa ja selaimessa punaisena nuolena. Sininen piste viittaa omaan sijaintiin ja musta viiva kertoo mistä tukiasemasta ollaan yhteydessä. Klikkamalla tukiasemaa näet mustana alueena tukiaseman kantoalueen. Vaalea vihreä tarkoittaa parasta signaalia, tummanvihreä hyvää, musta kohtalaista ja punainen heikointa yhteyttä.

Screenshot 2015-05-25-15-56-16.png

Select Provider (haku ikoni) voit vaihtaa operaattoria ja verkkoa, jos haluat katsoa muiden verkkojen tukiasemia.

Rastita Record Data niin tukiasemien tietoja kerätään päätelaitteellesi. Tietoja ei lähetetä palvelimelle ellei Enable Instand Upload ole käytössä tai et ole lähettänyt tietoja manuaalisesti.

Screenshot 2015-05-25-15-55-15.png

Lähetä tiedot palvelimelle

Lataa tiedot Cellmapperin palvelimelle avaamalla valikosta Upload and Statistics.

Screenshot 2015-05-25-15-55-26.png


Valitse tämän jälkeen Upload ikoni niin tiedot lähetetään palvelimelle. Suosittelemme että otat käyttöön Enable Instand Upload vaihtoehto asetuksista.

Sulje Cellmapper käytön jälkeen jotta se ei kuluttaisi päätelaitteesi akkua.

Screenshot 2015-05-25-15-54-35.png

Lähetä data palvelimelle uudelleen

Lataa tiedot Cellmapperin palvelimelle avaamalla valikosta Upload and Statistics.

Screenshot 2015-08-25-21-27-13.png

Avaa valikko ja valitse Re-Upload.

Screenshot 2015-08-25-21-27-42.png

Valitse aloitusajankohta

Screenshot 2015-08-25-21-27-53.png

Valitse päättymisajankohta. Valitsemalla OK ohjelma alkaa lähettämään valitulta aikaväliltä tallennettua dataa uudelleen palvelimelle, jos datayhteys Internetiin on saatavilla. Datan määrästä riippuen tämä kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Asetukset

Automaattinen tiedon lähettäminen

Tämä mahdollistaa automaattisesti tukiasemien tietojen lähettämisen Cellmapperin palvelimelle. Voit tarkastella kaikkia tietoja Cellmapperin kartasta.

Avaa sovelluksen asetukset ja rastita Enable Instant Upload

Screenshot 2015-05-25-15-54-06.png

Näytä tukiasemat kartalla

Tämä toiminto näyttää tukiasemat kartalla. Oletuksena tämä asetus on käytössä.

Näytä epätarkat tukiasemat

Tämä toiminto näyttää epätarkat tukiasemat kartalla. Epätarkka tukiasema tarkoittaa sitä että siinä on vain yksi solu tai sitten tieto on epätarkka signaaliarvojen takia. Voit parantaa tarkkuutta mittaamalla lähempänä tukiasemaa. Myös ympärisäteilevät tukiasemat ovat epätarkkoja. Saat sen tarkaksi siirtämällä tukiaseman oikealle paikalle selaimen kartassa. Oletuksena pois käytöstä.

Android Cell ID API 4.2

Tämä ominaisuus toimii vain Android 4.2 ja Cell ID API 4.2 tukevissa laitteista. Kuitenkin useimmat valmistajat (kuten Google) eivät tue tätä. Eli useimmissa laitteissa tämä ei toimi. Uusissa Samsungeissa saattaa toimia ja suurinosa LG:n ja Sonyn laitteita tämä toimii. OnePlusOne antaa virheellistä tietoa 3G:tä mittailessa mutta 2G ja LTE verkossa toimii hyvin.

Tarkista laitteesi tuki: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/Android_4.2_CellID_Support

Kokeilemalla näet toimiiko tämä ominaisuus. Tämä vaatii sovelluksen uudelleenkäynnistymisen.

API 4.2 Hyödyt:

  • Mahdollistaa näytön sammutuksen
  • Mahdollistaa tallentamisen useita soluja samaanaikaan saman operaattorin verkosta. Tämä ei kuitenkaan ole täysin luetettava tapa ja useimmat näkyvät epätarkkoina tukiasemina.

Tässä on bugi OnePlusOne puhelimessa mitatessa 3G verkkoa. LTE ja 2G verkossa toimii normaalisti.

Screenshot 2015-08-05-22-34-14.png

Tarkista GPS ikä

Tämä toiminto tarkistaa että GPS tieto on tuoretta. Suositus ottaa käyttöön.

Taajuudet

Cellmapper voi mitata mobiiliverkon taajuuksia Samsungin / Sonyn field test modella (tämä vaatii root oikeudet). Sinun siis tulee rootata puhelimesi (menetät takuun tässä jos tämän teet). Sen jälkeen otat käyttöön Cellmapperin asetuksista Read logcat for Samsung/Sony Field Test data. Soneran ja DNA LTE taajuudet tulevat automaattisesti selaimen kartalle joten tätä ei tarvita näissä verkoissa. Elisan LTE:tä ei ole mahdollista saada erotettua 800/1800 LTE verkkoja. 2600 LTE verkko on erotettu muusta verkosta. Tämä siis ei toimi custom romeissa. Testaa soittaa *#0011# niin näet sieltä Band numeron. Suomessa on käytössä pääasiassa LTE band 20 (800Mhz) ja 3 (1800Mhz) sekä kaupunkialueella 7 (2600Mhz).

Screenshot 2015-07-11-16-22-45.png

Operaattorien LTE Sectorit ja niitä vastaavat taajuudet.

Operaattori Sector Taajuus Muuta
DNA 1, 2, 3 1800Mhz
DNA 10, 20, 30, 40 800Mhz
Elisa 1, 2, 3 800Mhz / 1800Mhz / 2600Mhz
Elisa 4, 5, 6 800Mhz / 1800Mhz / 2600Mhz LTE-A
Sonera 11, 21, 31 1800Mhz
Sonera 12, 22, 32 800Mhz
Sonera 10, 20, 30 2600Mhz
Sonera ja DNA 13 800Mhz Yhteisverkko
Sonera ja DNA 23, 33 1800Mhz Yhteisverkko

Käyttäjät

Cellmapper kerää tietoja päätelaitteeltasi mm. sijaintia, laitteesi merkki ja malli, operaattorisi, verkon muita tietoja. (Katso tarkka lista Cellmapperin omilta sivuilta)

Voit rekisteröitä Cellmapperin sovellukseen ja kirjautua siihen helposti Valikko -> Accounts. Sinulta ei vaadita paljonkaan käyttäjätietoja, käyttäjätunnus, sähköposti ja salasana pelkästään. Näet kirjautumisesi tilan Cells näkymässä: Login OK .

Screenshot 2015-05-25-15-55-05.png

Kartta selaimessa

Cellmapperin kartta on kätevästi selaimessa saatavilla https://www.cellmapper.net/map osoitteessa.

Valitse vasemmalta: County = Maa, Provider = Operaattorisi, Network = 2G/3G/4G verkko.

Celllmapper map 1.png


Tämän jälkeen latautuu valitsemasi verkon tukiasemat kartalle. Valitsimme esimerkiksi Finland, Sonera, LTE ja suuntasimme Turkuun.

Celllmapper map 2.png

Vasemmalta olevasta valikosta voit valita taajuudet mitkä tukiasemat näkyy bands klikkaamalla. Tämä toiminto toimii Suomessa vain Soneran LTE ja DNA LTE verkossa. Filterin alla voi valita Show low Accuracy Towers niin näet enemmän tukiasemia. Nämä tukiasemat ovat siis epätarkkoja ja osa tukiasemista voi olla sellaisia tukiasemia jossa yksi tai kaksi solua vain. Myös jos on heikko tarkkuus eivät näy ilman tätä vaihtoehtoa ole määritetty kunnes on mitattu tarkeammin.


Värien perusteella näet signaalivahvuuden. Vaalea vihreä tarkoittaa hyvää yhteyttä ja tummempi jo heikko yhteyttä. Punainen tarkoittaa yleensä että yhteys on katkeamaisillaan. Jos on mustaa niin se tarkoittaa ettei ole ollenkaan yhteyttä. Celllmapper map 3.png

Klikkaa tukiasemaa niin näet tukiasemasta lisää tietoa. Vasemmalla näet esimerkiksi koska ensimmäiseksi ja viimeksi mitattu, paras signaali mitä tukiaseman soluun saatu yhteyttä (RSPR) sekä taajuuden, jos saatavilla. Yleensä tukiasemassa on kolme solua jotka suuntautuvat eri suuntiin. Jos tukiasema on väärässä sijainnissa ja tiedät oikean sijainnin, voit siirtää tukiasemaa kirjautumalla sisälle Edit Site Data:n alta Click here to login in. Käyttäjätunnus ja salasana on sama kuin Cellmapperin sovelluksessa.

Extra Data kohdassa voit kirjoittaa lisätietoa tukiasemasta tai muuta sellaista. Tukiasemasta voi liittää esimerkiksi kuvan jos haluat. Tunnukset tänne kannattaa kysellä yhteisöstä.

Virheilmoitukset

Tässä kokoan erilaisia virheilmoituksia ja niihin selitykset

GPS Error

GPS virhe johtuu siitä että GPS ei ole päällä. Ota se käyttöön matkapuhelimen asetuksista. Cellmapper ei pysty mittaamaan ilman GPS. Mittauessa kannattaa varmistaa että etusivulla on GPS Fix OK. Tämä varmistaa että data on oikeanlaista. Googlen sijaintipalvelu ei ole sama asia kuin GPS.

Sijaintipalvelut voi ottaa käyttöön Samsungissa: Asetukset -> Sijaintipalvelut -> Käytä GPS sateliittejä.

Screenshot 2015-07-11-16-22-28.png

Mainos / Advertisement: